26 oktober 2009

Scheringa Museum voor Minimalisme opent deuren

Nadat eerder deze week het Scheringa Museum voor Magisch Realisme te Spanbroek praktisch haar gehele collectie af moest staan vanwege openstaande schulden, heeft de directie besloten zich voortaan volledig te richten op het Magisch Minimalisme.

“In deze ruimte ziet aan uw linkerzijde een witte muur. Aan uw rechterzijde ziet u een tweede, wítte muur. Het vierluik wordt afgemaakt met twee witte muren. Er spreekt een schrijnend nihilisme uit dat resoluut afrekent met het ongebreidelde hedonisme van de afgelopen tien jaren”, Aldus artistiek directeur Belia van der Giessen, tijdens een rondleiding aan de verzamelde pers.

Het museum bestaat sinds 1997; de collectie omvatte tot deze week meer dan 1.300 kunstwerken die de inmiddels failliete bankier Dirk Scheringa in de loop der jaren verzamelde. De realistische kunstwerken bleken een ware publiekstrekker.

De kunstliefhebbers lijken de drastische nieuwe weg die te Spanbroek wordt ingeslagen positief te ontvangen. Bezoeker Robert Sluijs bijvoorbeeld ziet de ommezwaai als een vooruitgang: “Kijk, dat magische realisme is natuurlijk leuk en knap gemaakt enzo, maar het laat weinig over aan de verbeelding. De nu tentoongestelde werken laten het denken over aan de toeschouwer, in plaats van een bevooroordeelde impressie te willen forceren. Dit stilleven bijvoorbeeld is als een open boek, het zet aan tot een eigen interpretatie.”

Eén ruimte kent de grootste toeloop. “Ja, dit is echt ons topstuk,” aldus een glunderende Van der Giessen, wijzend naar een lege muur van twintig bij vijf meter, aan beide zijden voorzien van een suppoost. ‘Who’s Afraid of White?’ is een uit Amerika ingevlogen meesterwerk dat een huiveringwekkende inkijk geeft in de spirituele en emotionele leegte die de consumptiemaatschappij achter heeft gelaten. “Vandaag hebben helaas al drie mensen geprobeerd het met een viltstift te beschadigen, waardoor we ons genoodzaakt hebben gezien latex en roller paraat te zetten.”

Gevraagd naar het gewelfde detail in de rechterbovenhoek van de hal wil de artistiek directeur slechts één ding kwijt. ‘Dat is het rookalarm.’

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik zie dat je er nogal verstand van hebt. Echt een betweter met verzonnen verhaaltjes